Ban sobre anomalies en la qualitat de les aigües (Sulfats)

Dimarts, 26 de novembre de 2024

BAN D’ALCALDIA INFORMACIÓ SOBRE ELS NIVELLS DE SULFATS DE L’AIGUA DE CONSUM

Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa l’Agència de Salut Pública de Catalunya), s’ha detectat una concentració de sulfats superior a 750 mg/L en l’aigua de de la xarxa d’abastament d’aigua potable municipal, que es compra en alta al municipi de La Llacuna i que es subministra en baixa als usuaris de Santa Maria de Miralles.

El Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnics sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament, inclou els sulfats en la relació de paràmetres indicadors de la qualitat de l’aigua (part C de l’annex I), i estableix un valor paramètric per a aquest paràmetre de 250 mg/L.

D’altra banda, indica que quan existeixin nivells de sulfats superiors a 500 mg/L, es recomana que les mesures correctores siguin de ràpida aplicació. Indica també que l’aigua no ha de ser agressiva i que se’n determini l’índex de Langelier. Així mateix, estableix un valor de no aptitud de l’aigua de 750 mg/L.

Els resultats analítics de sulfats detectats, d’acord amb la normativa vigent, superen el valor d’aptitud establert per aquest paràmetre, per la qual cosa l’aigua es classifica com a no apta per al consum. Els nivells més elevats de sulfats en l’aigua de consum, en general, provenen de fonts naturals i són deguts a les característiques hidrogeològiques naturals dels d’aqüífers i masses d’aigua de les quals depenen les captacions, per dissolució de sals de sulfat de les roques i minerals, com el guix.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no estableix cap valor guia basat en la salut per a sulfats. Aquest organisme indica que les dades existents no identifiquen un nivell de sulfats a l’aigua potable que sigui probable que produeixin efectes adversos per a la salut humana. En diversos estudis s’ha observat que la majoria de persones experimenten un efecte laxant a concentracions de 1.000-1.200 mg/L, però sense augment de diarrea, deshidratació o pèrdua de pes.

Així mateix, l’OMS exposa que hi ha grups de població que poden ser més sensibles als efectes laxants derivats de l’exposició a altes concentracions de sulfats, com poden ser els infants, les persones que estan de pas (persones no acostumades a beure aigua amb nivells elevats de sulfats) i la gent gran.

L’OMS també indica que concentracions elevades de sulfats poden donar un gust perceptible a l’aigua. El deteriorament del gust varia amb la naturalesa del catió associat. Els llindars de gust varien entre 250 mg/L per al sulfat de sodi i 1000 mg/l per al sulfat de calci. En general, es considera que el deteriorament del gust és mínim a nivells inferiors a 250 mg/l. Així mateix, nivells elevats poden contribuir a la corrosió de les instal·lacions.

Ateses les consideracions exposades, la superació del valor de referència de 750 mg/L no implica una restricció del consum de l’aigua per a la població general.

Tot i així, per a les persones que poden ser més sensibles a nivells elevats de sulfats, recomanem que tinguin en compte els valors detectats i, si escau, utilitzin una altra font de subministrament d’aigua per al consum. Tanmateix, la poden fer servir per a la higiene personal i altres usos domèstics.

Es recomana especialment no utilitzar l’aigua per a la preparació d’aliments infantils per a lactants.

Per a consultes podeu posar-vos en contacte amb l’Ajuntament de Santa Maria de Miralles en horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres de 9.30 a 14.00, trucant al telèfon 93 808 03 01, o per correu electrònic a st.m.miralles@santamariademiralles.cat.

L’Alcaldessa, Yolanda Ruiz Baena

Santa Maria de Miralles, 26 de novembre de 2024

Resultats de les analítiques periòdiques de l'aigua de la xarxa d'abastament municipal (documents adjunts a la dreta).

Darrera actualització: 27.11.2024 | 12:35